2 طرز تهیه سس ناپولیتن کلاسیک و گیاهی ایتالیایی برای پاستا و پیتزا
به گزارش فروشگاه اینترنتی هرپو، سس ناپولیتن، سس ناپولیتانا یا سس ناپولی یک سس اصیل و کلاسیک ایتالیایی است که معمولا برای روی خمیر یا در تهیه استفاده می گردد. پایه سس ناپولیتن، گوجه فرنگی است و با مواد دیگر، مثل سبزیجات و ادویه های مختلف، طعم دار می گردد. سس ناپولیتن، طعم و بافت بسیار خوبی به پیتزا و پاستا می دهد و درست کردن آن در خانه، کار اصلا سختی نیست. در این مقاله از در ما طرز تهیه سس ناپولیتن به روش های مختلف، تاریخچه سس ناپولیتن و رازهای خوشمزه شدن سس ناپولی را به شما آموزش خواهیم داد.

طرز تهیه سس ناپولیتن در یک نگاه
برای درست کردن سس ناپولیتن گیاهی برای پیتزا و پاستا، سبزیجات سس شامل قارچ، کرفس، هویج، پیاز، فلفل دلمه ای، سیر، پیازچه و جعفری (به جز گوجه فرنگی ها) را بشویید و بعد از اینکه خشک شدند، آنها را ریز خرد نموده یا رنده کنید. سبزیجات را با روغن، روی حرارت تفت دهید. زعفران دم نموده، سس تند، سس گوجه، سرکه و ادویه های معطر را اضافه کنید و مواد را هم بزنید. درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید سبزیجات بپزند و نرم شوند.
در ادامه پوست گوجه ها را بگیرید و ریز خرد کنید (یا پوره کنید). گوجه ها را در قابلمه بریزید و برای 1 ساعت دیگر بپزید تا کاملا مواد سس نرم شوند. سپس سس را با گوشت کوب برقی، له نموده و از صافی رد کنید.
شما می توانید اندازه مواد اولیه، مراحل و جزییات طرز تهیه سس ناپولیتن به روش های مختلف را در این مطلب بخوانید.
مواد لازم برای تهیه سس ناپولیتن وگان
مواد اولیه | اندازه مورد احتیاج |
گوجه فرنگی | 1 کیلوگرم |
سس گوجه فرنگی | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
قارچ | 200 گرم |
کرفس | 3 ساقه جوان و تازه |
پیاز | 1 عدد کوچک |
فلفل دلمه ای | 2 عدد میانه |
سیر | 3 حبه |
پیازچه | 3 ساقه |
هویج | 1 عدد |
جعفری تازه و ساطوری خرد شده | 1/3 لیوان فرانسوی دسته دار |
روغن مایع | نصف لیوان فرانسوی دسته دار |
سرکه | 1/3 لیوان فرانسوی دسته دار |
سس تند | 3 قاشق چای خوری |
زعفران | نصف قاشق چای خوری |
زیره | 1 قاشق چای خوری |
پودر آویشن | 1 قاشق چای خوری |
شکر | نصف قاشق غذاخوری |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 15 دقیقه
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت سس ناپولیتن گیاهی: 60 دقیقه
مراحل طرز تهیه سس ناپولیتن گیاهی
سس ناپولیتن گیاهی با تمرکز بر سبزیجات تازه و ادویه ها درست می گردد و بافت غلیظ و یکدستی دارد. در ادامه مرحله به مرحله طرز تهیه سس ناپولی گیاهی را به روش زیر دنبال کنید.
مرحله اول: سبزیجات سس ناپولیتن را آماده کنید
در ابتدا برای درست کردن سس پیتزا ناپولی با سبزیجات، ابتدا همه سبزیجات، به جز گوجه فرنگی را بشویید و پاک کنید. پیاز را پوست بگیرید و به صورت نگینی خرد کنید. هویج را بشویید و رنده کنید. پیازچه را بشویید و خرد کنید. قارچ ها را بشویید و ورقه ای خرد کنید. جعفری ها را بشویید و ساطوری خرد کنید. سیرها را پوست بگیرید و رنده کنید. کرفس و فلفل دلمه ای ها را هم بعد از شستن، خرد کنید.
قارچ را به روش های و اینترنتی از فروشگاه های می توانید تهیه کنید.
مرحله دوم: سبزیجات را روی حرارت بگذارید
بعد از آماده شدن همه سبزیجات، آنها را به همراه روغن، در یک تابه یا قابلمه بریزید و روی حرارت بگذارید و تفت دهید. درب تابه را بگذارید و شعله را کم کنید تا سبزیجات، با آب میان بافتی شان بپزند و نرم شوند. هر از گاهی، سبزیجات را هم بزنید تا ته نگیرند و آب آنها بخار نگردد. در صورت لزوم، می توانید کمی آب به آنها اضافه کنید.
برای خرید روغن سرخ کردنی از فروشگاه های به روش های خرید حضوری و اینترنتی می توانید اقدام کنید.
مرحله سوم: زعفران را آماده کنید
در این مرحله از طرز تهیه سس ناپولیتن، زعفران را در یک لیوان یا کاسه بریزید و به اندازه 2 تا 3 قاشق غذاخوری آب جوش به آنها اضافه کنید. می توانید کاسه را روی حرارت بخار آب بگذارید تا دم بکشد یا به جای آب جوش، یک تکه یخ و 1 قاشق آب جوش اضافه کنید و اجازه دهید زعفران عطر و رنگ خود را پس بدهد.
در صورت تمایل می توانید زعفران با کیفیت را به روش های خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های تهیه کنید.
مرحله چهارم: سس گوجه و زعفران را اضافه کنید
در ادامه، وقتی زعفران دم کشید، آن را به سبزی های در حال پخت، اضافه کنید. سس گوجه فرنگی و سس تند را هم در قابلمه بریزید و همه مواد را تفت دهید. شکر، سرکه، زیره و آویشن را هم در قابلمه بریزید و همه مواد را هم بزنید. دوباره درب قابلمه را بگذارید و سراغ گوجه فرنگی ها بروید.
سرکه سیب، شکر، پودر آویشن و زیره، سس گوجه فرنگی و سس تند را به روش های خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید بخرید.
مرحله پنجم: گوجه فرنگی ها را آماده کنید
در این قدم از درست کردن سس ناپولی برای پیتزا، گوجه فرنگی ها را بشویید و برای چند دقیقه در آب در حال جوش بریزید و آبکش کنید. با این کار، پوست روی گوجه ها، به راحتی جدا می گردد. پوست گوجه ها را جدا کنید و آنها را ریز خرد نموده یا در غذاساز پوره کنید.
مرحله ششم: گوجه ها را اضافه کنید
گوجه های خرد یا پوره شده را در قابلمه بریزید و هم بزنید. اگر لازم بود، کمی آب بریزید. حدود 45 دقیقه سس را روی حرارت ملایم بپزید تا گوجه ها کاملا نرم شوند و طعم خامشان گرفته گردد. وقتی همه مواد پختند و نرم شدند، شعله زیر آن را خاموش کنید. اجازه دهید سس کمی از دما بیفتد. سپس با گوشت کوب برقی، سس را پوره کنید تا کاملا یکدست گردد.
مرحله آخر: سس ناپولیتن را سرو کنید
اگر بافت سس خیلی رقیق بود، دوباره آن را روی حرارت بگذارید تا غلیظ تر گردد. سپس آن را سرو کنید.
مواد لازم برای تهیه سس ناپولیتن کلاسیک
مواد اولیه | اندازه مورد احتیاج |
گوجه فرنگی | 400 گرم |
سیر | 3 حبه |
پیاز | نصف یک پیاز کوچک |
روغن زیتون | نصف قاشق غذاخوری |
نمک | نصف قاشق چای خوری |
پونه کوهی خشک | نصف قاشق چای خوری |
ریحان تازه | 1 شاخه |
پودر آویشن | نصف قاشق چای خوری |
فلفل قرمز | به اندازه دلخواه |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 10 دقیقه
زمان مورد احتیاج برای پخت سس ناپولیتن کلاسیک: 30 دقیقه
مراحل طرز تهیه سس ناپولیتن کلاسیک برای پیتزا
سس ناپولیتن کلاسیک ایتالیایی، با مواد ساده ای درست می گردد و بافت نسبتا غلیظی دارد. در ادامه مرحله به مرحله طرز تهیه سس ناپولیتن کلاسیک را دنبال کنید.
مرحله اول: مواد اولیه سس ناپولیتن را آماده کنید
در ابتدا برای درست کردن سس ناپولی کلاسیک، گوجه فرنگی ها را بشویید و از وسط نصف کنید. گوجه ها را با رنده ریز، رنده کنید یا در غذاساز پوره کنید. سیر و پیاز را هم پوست بگیرید و رنده کنید. برگ های ریحان را بشویید و به صورت ساطوری و ریز خرد کنید.
مرحله دوم: مایه سس ناپولی کلاسیک را بپزید
مواد پوره شده را در یک قابلمه بریزید و به آنها روغن زیتون، نمک، فلفل قرمز، پودر آویشن و پونه کوهی خشک و ریحان شسته و خرد شده را اضافه کنید. قابلمه را روی حرارت به مدت 30 دقیقه روی حرارت بسیار ملایم بگذارید تا گوجه ها کاملا بپزند و طعم خامشان گرفته گردد.
روغن زیتون، انواع سبزیجات معطر خشک و ادویه های معطر غذا را به روش های خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید تهیه کنید.
مرحله آخر: سس ناپولی کلاسیک را سرو کنید
هر از گاهی مواد سس ناپولی را هم بزنید. وقتی سس غلیظ شد، شعله را خاموش کنید. می توانید برای یکدست شدن سس، آن را از صافی رد نموده و سپس سرو کنید.
نکات مهم در طرز تهیه سس ناپولیتن
- برای نرم و یکدست شدن بافت سس ناپولیتن، در آخرین مرحله و بعد از پخت سس، با گوشت کوب برقی یا در غذاساز یا مخلوط کن، مواد سس را پوره کنید.
- سس ناپولی را می توانید بعد از آماده شدن از صافی رد کنید تا نرم گردد.
- سس ناپولیتن را بهتر است به اندازهی که استفاده می کنید درست کنید تا تازگی خود را حفظ کند.
- برای نگهداری طولانی مدت سس ناپولی، می توانید آن را در قالب های کوچک یخ بریزید و در فریزر نگهداری کنید. قبل از مصرف، چند تکه از سس یخ زده را دیفراست نموده و آن را بهره ببرید.
- اندازه تندی و شوری سس ناپولیتن را می توانید به دلخواه و بنا به ذائقه خود، تنظیم کنید.
انواع سس ناپولیتن ایتالیایی
سس ناپولیتن در انواع مختلف و با رسپی های متنوعی، بسته به مواد اولیه و سبک آشپزی با تغییراتی در طعم و بافت آن، درست می گردد. بعضی از انواع محبوب سس ناپولیتن شامل موارد زیر می گردد:
1- سس ناپولیتن کلاسیک: با ترکیبی از گوجه فرنگی تازه، روغن زیتون، سیر، ریحان و آویشن درست می گردد.
2- سس ناپولیتن گیاهی: این سس بدون گوشت یا عصاره آن و با ترکیبی از سبزیجات تازه و ادویه های معطر تهیه می گردد.
3- سس ناپولیتن مخصوص پیتزا: به صورت اصیل، با گوجه فرنگی های تازه سن مارزانو، روغن زیتون فرابکر و ادویه های محدود درست می گردد تا طعم اصیل ایتالیایی را یادآوری کند.
تاریخچه سس ناپولیتن ایتالیایی برای پیتزا و پاستا
سس ناپولیتن، ریشه در آشپزی ایتالیایی و به ویژه شهر ناپل ایتالیا دارد. این سس به عنوان یکی از پایه های اصلی غذاهای ایتالیایی شناخته می گردد. سس ناپولیتن، از قرن ها پیش، با ترکیب ساده ای از گوجه فرنگی تازه، روغن زیتون، سیر و ادویه های معطر، تهیه می شد و به مرور زمان، تبدیل به یکی از محبوب ترین سس های پاستا و یک از جمله پیتزا ناپولیتن شد.
در زمان های قدیم، به خاطر دسترسی آسان به مواد اولیه این سس و طعم طبیعی اش، درست کردن سس ناپولیتن، بین مردم بسیار رایج بود. با گذشت زمان، آشپز های ایتالیایی، برای بهبود و تنوع بخشیدن به طعم این سس، روش های مختلفی را ارائه کردند اما همچنان تازگی مواد اولیه و سادگی آن، جزو ویژگی های شاخص سس ناپولیتن است.
امروزه سس ناپولیتن در سراسر دنیا، به عنوان یک نماد از آشپزی اصیل ایتالیایی شناخته می گردد و در بسیاری از غذاهای اصیل ایتالیایی به کار می رود.
راستی شما می توانید انواع سس آماده را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های تهیه کنید.
فوت و فن های خوشمزه شدن سس ناپولیتن
فرق سس ناپولی پیتزا و سس ناپولی پاستا چیست؟
1- سس ناپولیتن پیتزا معمولا غلیظ تر از نسخه های دیگر است تا به راحتی روی خمیر پیتزا پخش گردد بدون اینکه بیش از حد آبکی باشد و خمیر پیتزا را شل و خمیری کند.
2- زمان پخت سس ناپولیتن پیتزا، کوتاه تر است. در بعضی رسپی های سس ناپولی، مواد سس باید روی حرارت ملایم، برای مدت بیشتری بپزد.
3- طعم سس ناپولیتن پیتزا، ساده تر و طبیعی تر است.
4- مواد اولیه سس کلاسیک ناپولیتن، ساده است و با گوجه فرنگی، روغن زیتون فرابکر، ریحان تازه و نمک دریایی درست می گردد.
ادویه مخصوص سس ناپولیتن چیست؟
برای تهیه سس ناپولیتن می توانید از ادویه های مختلف بهره ببرید اما به صورت رایج و معمول از پاپریکا، پودر سیر، پودر پیاز، فلفل سیاه و آویشن به عنوان ادویه اصلی سس ناپولی استفاده می گردد.
منبع: افق کوروش