آنچه باید درباره آنتی بیوتیک ها بدانید

به گزارش فروشگاه اینترنتی هرپو، درفصلهای پاییز و زمستان سرماخوردگی بیشتر می شود و به همین دلیل باید درباره راه های پیشگیری و درمان اطلاعات مان را افزایش دهیم. یکی از مهم ترین نکاتی که هنگام سرماخوردگی برای بچه ها و بزرگسالان اتفاق می افتد، استفاده نابه جا از آنتی بیوتیک ها یا به قول قدیمی ها چرک خشک کن هاست. به همین دلیل، ضرورت دارد که درباره آنتی بیوتیک ها بیشتر بدانیم.

آنچه باید درباره آنتی بیوتیک ها بدانید

آنچه باید درباره آنتی بیوتیک ها بدانید

درفصلهای پاییز و زمستان سرماخوردگی بیشتر می شود و به همین دلیل باید درباره راه های پیشگیری و درمان اطلاعات مان را افزایش دهیم. یکی از مهم ترین نکاتی که هنگام سرماخوردگی برای بچه ها و بزرگسالان اتفاق می افتد، استفاده نابه جا از آنتی بیوتیک ها یا به قول قدیمی ها چرک خشک کن هاست. به همین دلیل، ضرورت دارد که درباره آنتی بیوتیک ها بیشتر بدانیم.

اغلب بزرگسالان، تجربه مصرف آنتی بیوتیک ها را برای خود و بچه ها شان دارند و با نام بسکمک از آنها آشنا هستند. این داروها یکی از شایع ترین داروهای مصرفی در کشور است. برخی افراد متاسفانه بدون تجویز پزشک و بنا به تجربه های گذشته خود اقدام به مصرف آنتی بیوتیک برای خود و فرزندان شان می کنند. از طرف دیگر گاهی پزشکان در فشار شدیدی از طرف خانواده برای تجویز آنتی بیوتیک قرار می گیرند. در مقابل، خانواده هایی هم هستند که از مصرف آنتی بیوتیک ها به دلایل گوناگون اجتناب می کنند یا به محض بهتر شدن حال عمومی خود یا کودکشان، دارو را قطع می کنند.

موارد مصرف آنتی بیوتیک

آنتی بیوتیک های موجود و رایج به طور معمول برای درمان عفونت های چرکی مورد استفاده قرار می گیرند و در حقیقت بسکمک از میکروب ها، به ویژه ویروس ها، با آنتی بیوتیک ها قابل درمان نیستند، بنابراین برای بسکمک از عفونت های شایع همچون سرماخوردگی یا بیماری های پوستی و اغلب عفونت های روده ای، آنتی بیوتیک ها موثر نیستند. آنتی بیوتیک ها مواد شیمیایی هستند که رشد باکتری ها را کند می کنند و یا از بین می برند. آنتی بیوتیک ها اگر به جا و به موقع مصرف شوند، با کمک به سیستم ایمنی بدن، موجب بهبود بسکمک از عفونت های خطرناک می شوند.

خطاهای رایج

برخی افراد تصور می کنند که حتما نوع خاصی از آنتی بیوتیک می تواند عفونت خود یا کودکشان را درمان کند و به اصطلاح به آنها می سازد. چنین تصوری اصولا صحیح نیست زیرا ممکن است پزشک در معاینه بعدی تشخیص دیگری مطرح کند یا به دلیل مصرف قبلی آنتی بیوتیک مورد نظر، در این نوبت پزشک احتمال مقاوم بودن میکروب مورد نظر را نسبت به آن دارو در نظر بگیرد و در نتیجه داروی دیگری تجویز کند. یکی دیگر از تصورات اشتباه اغلب مردم این است که فکر می کنند مصرف آنتی بیوتیک موجب ضعیف شدن بدن می شود، در صورتی که اگر آنتی بیوتیک ها به جا و به موقع مصرف شوند نه تنها بدن را ضعیف نمی کنند بلکه به کمک دستگاه دفاعی بدن می شتافته و با رفع عفونت و در نتیجه افزایش اشتها، موجب تقویت بدن هم می شوند. نکته دیگر اینکه برخلاف تصور اغلب افراد، آنتی بیوتیک قوی یا ضعیف وجود ندارد. البته مقدار مصرف آنتی بیوتیک ها را گاهی پزشکان با توجه به شدت یا ضعف عفونت و شرایط قبلی بیمار ممکن است تغییر دهند اما اینکه دارویی به دلیل تزریقی بودن یا گران بودن بهتر یا قوی تر باشد، صحیح نیست. تصور اشتباه دیگر در برخی خانواده ها این است که اگر آنتی بیوتیکی در گذشته بر بدن ما تاثیری نداشته است اکنون هم موثر نیست. در حالی که در بسکمک از موارد که یک آنتی بیوتیک تاثیر نکرده است، موضوع ناشی از تجویز زودهنگام و بی موقع دارو، مصرف مقدار یا مدت ناکافی یا تجویز غیرصحیح دارو بوده است و ربطی به اثربخشی کلی دارو ندارد. به این ترتیب ممکن است در عفونتی دیگر همان دارو چنانچه به جا و به موقع تجویز شود، کاملا موثر باشد.

عوارض شایع

آنتی بیوتیک ها هم مانند همه داروهای دیگر ممکن است با عوارض جانبی و بروز مسائل گوناگون همراه شوند و این موضوع به ویژه در خوددرمانی یا تجویز نابه جا یا با دوز نامناسب داروها بیشتر روی می دهد. مسائل متعددی همچون عوارض گوارشی به ویژه اسهال، عوارض کبدی، کلیوی و عوارض حساسیتی ممکن است با مصرف آنتی بیوتیک روی دهد. در بسکمک از اوقات هم آنچه والدین به آن حساسیت می گویند واقعا حساسیت به تعداد نمی رود. به طور مثال، بروز استفراغ بعد از مصرف آنتی بیوتیک ها یا بروز اسهال یا دردشکم بعد از مصرف این داروها ممکن است مربوط به همان بیماری اولیه همچون عفونت گوش یا گلو باشد و بی دلیل آن را به آنتی بیوتیک نسبت بدهند بنابراین در هنگام مصرف آنتی بیوتیک باید مراقب علایمی همچون بروز کهیر یا سایر بثورات پوستی، تنگی نفس و خارش باشیم و در صورت بروز با پزشک تماس بگیریم.

شیوه نگهداری آنتی بیوتیک ها

درباره نگهداری آنتی بیوتیک ها در خارج یا داخل یخچال باید مطابق توصیه های شرکت سازنده و داروسازان عمل کرد. برخی از آنتی بیوتیک ها را تا هفت روز ممکن است بتوان حتی خارج از یخچال نگهداری کرد و برخی دیگر در خارج از یخچال به سرعت تغییر رنگ داده و فاسد می شوند. به طور مثال، آنتی بیوتیک کوآموکسی کلاو حتما باید در یخچال نگهداری شود.

منبع:www.salamat.com

منبع: راسخون
انتشار: 29 شهریور 1400 بروزرسانی: 29 شهریور 1400 گردآورنده: herpo.ir شناسه مطلب: 1277

به "آنچه باید درباره آنتی بیوتیک ها بدانید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آنچه باید درباره آنتی بیوتیک ها بدانید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید