روش های افزایش پلاکت خون (در حد مجاز)

به گزارش فروشگاه اینترنتی هرپو، پلاکت خون یکی از سلول های مهم و فعال در انعقاد خون است، گاهی بدن افراد به دلایل مختلف با کمبود پلاکت خون روبرو می شوند که در این مقاله 7 روش افزایش پلاکت خون گفته شده است.

روش های افزایش پلاکت خون (در حد مجاز)

در خون سلول هایی به نام پلاکت وجود دارد و در مواقعی که قسمتی از رگ های بدن صدمه و یا جراحتی در بدن ایجاد می گردد، وظیفه لخته شدن خون و جلوگیری از خونریزی را دارند .

با افزایش پلاکت خون بیماری ترومبوسیتوز نمایان می گردد که به دو دسته تقسیم می گردد:

  1. ترومبوسیتوز اولیه: در این نوع بیماری، مقدار زیادی پلاکت در مغز استخوان ساخته می گردد .
  2. ترومبوسیتوز ثانویه: این نوع نیز مانند ترومبوسیتوز اولیه است ولی دلیلش به خاطر کم خونی، سرطان، التهاب یا عفونت می باشد .

در این دو نوع بیماری نشانه های مشابهی در بدن مشاهده می گردد که این نشانه ها شامل لخته های خون در دست ها و پاها می باشد و چنانچه برای درمان اقدام نگردد موجب ایجاد سکته قلبی می گردد .

مقدار مجاز پلاکت در خون

پلاکت ها کوچکترین سلول هایی خونی هستند که وظیفه اصلی آن ها مانع شدن از خون ریزی و خروج گلبول های قرمز است. پلاکت را در آزمایش خون با کلمه Plt نمایش می دهند. علاوه بر مانع شدن خون ریزی، از پلاکت ها برای نارسایی مغز استخوان و بیماری های خونی نیز استفاده می گردد .

میزان پلاکت به طور طبیعی در بدن بین 150 هزار تا 400 هزار در هر میلی مترمکعب خون برای عظیمسالان است. اما این مقدار در بچه ها اندکی بیشتر است، اما هنگامی که مقدار پلاکت در خون کمتر از 50 هزار و یا بیشتر از یک میلیون باشد خطرناک است و باید به پزشک مراجعه گردد .

بیماری های کاهش دهنده پلاکت خون

عظیم شدن طحال، خون ریزی شدید، لوسمی یا سرطان خون، ترومبوسیتوپنی، انواع وراثتی کمبود پلاکت، انعقاد منتشر خون در داخل رگ ها، شیمی درمانی بعد از سرطان، عفونت و نارسایی مغز استخوان .

پایین بودن پلاکت خون چه علائم و عواقبی دارد؟

بیماری های افزایش دهنده پلاکت خون

آرتریت روماتویید، کم خونی فقر آهن، مسائل بعد از برداشتن طحال، بعضی سرطان ها و بیماری های ژنتیکی خاص .

عوامل افزایش دهنده یا کاهش دهنده پلاکت خون

  • ورزش های شدید و منظم افزایش پلاکت را به همراه دارد.
  • در زمان قاعدگی پلاکت خون کاهش می یابد .
  • مصرف قرص های ضد بارداری، باعث افزایش پلاکت خون می گردد .
  • مصرف استامینوفن، پلاکت خون را کاهش می دهد .

روش های افزایش پلاکت خون

1- در رژیم غذایی خود، غذاهای سالم و تازه را قرار دهید.

رژیم غذایی برای افزایش پلاکت خون در افراد متفاوت است اما در کل، استفاده از مواد غذایی سالم باعث افزایش پلاکت می گردد. پیشنهاد می گردد در ژیم غذایی خود از میوه و سبزی تازه تر، غلات و پروتئین های بدون چربی بیشتر، قند و نشاسته تصفیه شده کمتر، چربی اشباع و ترانس کمتر و غذاهای فرآوری شده کمتر استفاده گردد. (به منظور فراوری سریع پلاکت خون، مصرف کیوی توصیه می گردد) .

2- بر روی بعضی از مواد غذایی تمرکز بیشتری داشته باشید.

ویتامین :K خاصیت ضد التهابی داشته و در لخته شدن خون موثر است. این ویتامین در سبزیجاتی نظیر کلم پیچ، برگ کلم، کلم بروکلی، اسفناج و جلبک دریای وجود دارد .

فولات: نقش اصلی این ویتامین در تقسیم سلولی است. به همین دلیل کمبود فولات رابطه مستقیمی با کمبود پلاکت دارد. منبع غنی از این ویتامین در مارچوبه، پرتقال، اسفناج و غلات وجود دارد .

اسیدهای چرب امگا 3: استفاده از از اسیدهای چرب امگا 3 فراموش نگردد؛ این ماده باعث افزایش سیستم ایمنی بدن شده و همچنین خواص ضد التهابی دارد، ماهی، گردو، روغن کتان، غنی از امگا 3 هستند .

3- از خوردن غذاهای کم ارزش، خودداری کنید.

موادی که ارزش غذایی بسیار کم و یا کالری بسیار زیادی دارند برای بدن مفید نبوده و باعث ایجاد التهاب می شوند مانند مصرف الکل

4- روزانه ورزش های منظم انجام دهید.

ورزش هایی نظیر شنا و پیاده روی و تمرینات قدرتی، افزایش جریان خون در بدن را به همراه دارند که باعث افزایش سیستم ایمنی بدن می شوند. از ورزش های سنگینی که باعث خون ریزی داخلی و خارجی می گردد خودداری کنید. همواره این نکته را در نظر داشته باشید که، سطح پایین پلاکت خون باعث دیر لخته شدن خون می گردد .

5- استراحت به اندازه کافی، فراموش نگردد.

روزانه به مدت هفت تا نه ساعت خواب برای بدن ضروری است. افرادی که می خواهند پلاکت های خون خود را افزایش دهند باید به اندازه کافی استراحت نمایند، مواقعی که پلاکت بدن کم می گردد احساس خستگی احساس می گردد.

6- به میزان کافی آب مصرف کنید.

افراد عظیمسال نیازمند دو یا سه لیتر آب در روز می باشند، پس مصرف آب به هر صورتی، چه سرد و چه گرم فراموش نگردد .

7- افزایش پلاکت خون با روش های گیاهی

استفاده از جوانه های گیاه آلفا، شبدر و یونجه باعث افزایش پلاکت می گردد .

تمامی روش های ذکر شده جهت افزایش پلاکت خون، روش های طبیعی هستند که بهتر است مورد توجه همگان و مخصوصاً کسانی که سابقه کمبود پلاکت خون را دارند، قرار گیرد.

منبع: setare.com
انتشار: 4 بهمن 1399 بروزرسانی: 4 بهمن 1399 گردآورنده: herpo.ir شناسه مطلب: 868

به "روش های افزایش پلاکت خون (در حد مجاز)" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "روش های افزایش پلاکت خون (در حد مجاز)"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید