از کشف جمجمه های خربزه ای تا ساختن خانه برای بعد مرگ، حقایقی عجیب از منطقه ای باستانی در ایران

به گزارش فروشگاه اینترنتی هرپو، تُل چگاسفلی از جمله محوطه های باستانی پیش از تاریخ است که جمجمه های تغییر شکل یافته تا قربانگاه برای خدایان را در دل خود جای داده است.

از کشف جمجمه های خربزه ای تا ساختن خانه برای بعد مرگ، حقایقی عجیب از منطقه ای باستانی در ایران

جهت دریافت خدمات حیاط سازی با گروه ساختمانی آبان در ارتباط باشید. گروه آبان ارائه دهنده بهترین خدمات طراحی و اجرای محوطه سازی و حیاط سازی می‌باشد.

به گزارش، عباس مقدم، باستان شناس و اهل شیرود مازندران است و از سال 1394 مشغول کاوش در این محوطه نویافته است. او بتازگی فصل دیگری از کاوش را شروع نموده که باتوجه به آنکه یک پروژه بلندمدت است، فصول کاوش در این محوطه 6 هزار ساله ادامه خواهد داشت.

تل چگاسفلی از جمله محوطه هایی است که در آستانه شهرنشینی تاریخ نهاده شده است و اهمیت آن همسان با شوش است. گورستان پیش از تاریخ دارد و هرچند کاوش های محدودی در آن انجام شد، اما یافته های متنوعی داشت. سال گذشته نیز در بخش نیایشگاه کاوش هایی انجام شد.

محوطه پیش از تاریخی تُل چگاسفلی با نام هایی، چون تُل چیگاپایینی، تُل چگادومنی و تُل چغاسفلی نیز شناخته می گردد. در سال های دهه 1350 خورشیدی در طی یک آنالیز باستان شناسی توسط هانس نیسن و همکارانش از موسسه شرق شناسی دانشگاه شیکاگو و دانشگاه آزاد برلین شناسایی و به عنوان وسیع ترین محوطه پیش از تاریخی دشت زهره معرفی گردید. در سال 1388 خورشیدی، به همت گروه آنالیز های شهرستان بهبهان به سرپرستی کامیار عبدی، تُل چگاسفلی با نام تُل چگاپایین (سفلی)، در فهرست آثار ملی با شماره 28822 به ثبت رسید.

در زمستان 1394، اولین مرحله اجرایی برنامه بلندمدت پروژه پیش از تاریخی زهره در دستور کار هیئت باستان شناسی نهاده شد.

مقدم و سرپرست کاوش های باستان شناسی درباره کاوش های اخیر منطقه و اهمیت آن ها به ایلنا می گوید: اندکی ارزیابی مسائل و مسائل موجود درباره گورستان های کهن و خصوصاً گورستان شوش می تواند شاهد خوبی برای اهمیت کشف چنین گورستانی باشد. ضمن آنکه کاوش های اولیه شوش به حدی غیرحرفه ای انجام شد که نباید انتظار داشت تا آن ها توانسته باشند حتی ساختار های خشتی مربوط به گور ها را شناسایی نمایند.

اولین گزارش کاوش های صورت گرفته در گورستان شوش روایت می نماید که اسکلت های اموات در شرایط خیلی بدی حفظ شده بود. تدفین ها در شرایطی بود که هیچ جهت و حالت خاصی نداشت و هیچ اثری از ساختار گور به دست نیامد. طبق گزارش های جسته و گریخته، معمولاً بیش از سه یا چهار اسکلت به صورت تلنبار شده به دست آمد.

مجموعه ای از سه تا پنج ظرف و در مواردی نیز سرگرز های مسی، آیینه های مسی، یا ظروف سنگی یا سفالی آرایشی (سرمه دان) در جوار سر اسکلت گذاشته شده بود. متاسفانه موقعیت هیچ یک از گور ها ثبت نشده است و تنها یک طرح ذهنی از یک گروه رایج قبور تا به امروز چاپ شده است. در مراحل اولیه، دمرگان تعداد قبور کشف شده را 1000 گور و ظروف مرتبط با آن را 2000 عدد تخمین زده است.

بعداً، وی این تخمین را اصلاح نموده و تعداد گور ها را 2000 و تعداد ظروف مرتبط با آن را 4000 قطعه توصیف کرد که 2000 تا 3000 عدد از آن ظروف منقوش بود. رولند دمکنم با اشاره مختصری درباره کاوش های اولیه شوش، بدون ذکر جزئیات عنوان نمود که تدفین ها ثانویه بودند و اغلب، جمجمه ها را درون کاسه ها و استخوان های بلند را درون جام های بلند یافته اند.

وجود صد ها کارگر در کارگاه کاوش باعث شد تا اطلاعات به طرز بسیار ضعیفی ثبت گردد. همین امر باعث شده است تا روایت های مختلفی حتی از تعداد گور ها و اشیا وجود داشته باشد. به قولی، هنوز عموم باستان شناسان نمی دانند که مجموعه دستاورد های کاوش گورستان شوش چه ویژگی هایی داشت. از این رو کاوش و یافته های تل چگاسفلی از اهمیت بالایی برخوردار است.

در گورستان چگاسفلی با یافته های متنوعی روبه رو شدیم. از یک سو معماری قبور بسیار فاخر است. در پیش از تاریخ چنین معماری در قبور نداشتیم؛ چنانکه در قبر های گورستان چگاسفلی از مصالح مختلف بخصوص آجر استفاده نموده اند که تا آن موقع استفاده از آجر مرسوم نبود. می توان گفت، قدیمی ترین گور آجری که تا به امروز شناخته شده در این منطقه کاوش شد. از آنجا که این گور ها دارای تزئینات و معماری بسیار ظریف است که دقت زیاد در ساخت آن را نشان می دهد، می توان گفت، مردم آن موقع به زندگی بعد از مرگ باور و اعتقاد داشتند و براساس آن، خانه بعد از مرگ خود یا خانه آخرت خودرا می ساختند.

منبع: روزنامه جام جم

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
انتشار: 14 فروردین 1399 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: herpo.ir شناسه مطلب: 273

به "از کشف جمجمه های خربزه ای تا ساختن خانه برای بعد مرگ، حقایقی عجیب از منطقه ای باستانی در ایران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "از کشف جمجمه های خربزه ای تا ساختن خانه برای بعد مرگ، حقایقی عجیب از منطقه ای باستانی در ایران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید